English

Bosna

BOSNA er lavet af Alma, Sanja, Faruk og Aldin - fire unge med bosnisk baggrund, der alle bor i Danmark. I denne film fortæller de deres egne historier om en krig, de føler, at verden har glemt.

I 1990’erne flygtede de som små børn fra de etniske udrensninger under krigen i Bosnien. Filmen er optaget i Danmark og Bosnien og handler om, hvordan krigen har ændret de fires liv, og hvad den betyder for dem i dag.

BOSNA varer cirka 46 minutter og kan ses på C:NTACTs YouTube-kanal.

Aldin Lemeš – ‘Jeg glemmer aldrig’:

– I folkeskolen spurgte mine klassekammerater mig, hvorfor jeg ikke vender tilbage, når nu krigen er slut for længe siden. Men jeg har ikke noget at vende tilbage til. Man kan se i filmen, at alt står i ruiner, der hvor jeg kommer fra. Jeg vil også sige til unge bosniere, at de ikke skal glemme, hvad der sket – og at de ikke bare skal tage deres liv her i Danmark for givet.

Alma Hodzić – ‘At vende tilbage’:

– Alle bosniere har hver deres historie om krigen. Mange brænder for at fortælle den, men det er alligevel sjældent at høre om en bosnier i medierne. Det er som om krigen er et kapitel i verdenshistorien, der er sprunget over. Den fylder så meget i mit liv og min hverdag, men folk ved ikke rigtig noget om den.

Faruk Ćorić – ‘Stadig inden i mig’:

– Det er svært at have to identiteter. Svært at føle sig både dansk og bosnisk – selvom man er opvokset her. Man føler sig i ingenmandsland. I medierne ser man ikke nogen succeshistorier om hvordan bosniere i Danmark har klaret sig. De historier bliver ikke bragt frem, så man kan lære noget om, hvordan man skal tage hånd om børn, der kommer fra krig.

Sanja Zvonić – ‘Nye grænser’:

Vi havde en forpremiere på filmen på en efterskole. Da vi spurgte: “Ved I hvor Bosnien ligger?”, var der ikke nogen der vidste det. Det er 15 år siden at der skete et folkedrab og en massakre kun 2.000 km fra Danmark, og det føles som om, at ingen ved det. Folk spørger, hvorfor jeg ikke vender tilbage til Mostar, hvor jeg kommer fra. Men når nogle siger, der er fred igen i Mostar, vil jeg sige, at det er der ikke. Selvom byens bro over floden Bosna er bygget op igen, efter den blev sprængt i stykker af kroaterne under krigen, så er det stadig sådan, at byen er delt op i Bosniere og Kroater, der går og tænker dårligt om hinanden. Alle prøver at undgå at komme over på den anden side, hvis de kan.

BOSNA havde premiere på Cinemateket 18. november 2009.

BOSNA er blevet til i samarbejde mellem de fire unge instruktører, C:NTACT og Odense Filmværksted.

Undervisningsmateriale

Se BOSNA sammen i undervisningen - og brug materialet som afsæt for diskussion.

Download