Alaa, Amneh, Aya, Fadia, Maha, Samira og Wafica er palæstinensiske flygtninge fra den overfyldte lejr Borj el Barajneh i Libanon, som medvirker i forestillingen AS HAPPENED TO US.
De er også 7 ud af 70 millioner flygtninge i verden – også er de kvinder, hvilket gør det til dem mest udsatte gruppe af flygtninge.
For kvinder på flugt bliver i højere grad udsat for vold og diskrimination end mænd. Oftest er det også dem, som giver afkald på skole, uddannelse og drømme for fremtiden.
Og fremtidsudsigterne for kvinderne Borj el Barajneh er ikke meget anderledes, da lejren allerede står over for mange udfordringer med mangelfuld infrastruktur og job- og uddannelsesmuligheder.
”Jeg er så forvirret. Hvad skal jeg gøre? På den ene side har jeg min fremtid, arbejde og drømme, mens jeg på den anden side har min elskede, mit liv, børn og hjem”
Af Aya, 24 år
Aya elsker sit arbejde i en børnehave, men hendes forlovede foretrækker, at hun bliver hjemme. I sin splittelse skal hun derfor beslutte sig om hun skal følge drømmen om et arbejdsliv eller være i forholdet og værne om familielivet.
Mens Ayahs står midt i et dilemma, der kan påvirke hendes fremtid, så fortæller Samira om sin mand, der tør at have følelserne udenpå tøjet.
For hans åbne kærlighedserklæringer til hende har stemplet ham som sentimental, hvilket ikke stemmer overnes med de forventninger, der er til mænd i lejren.
Sladder og fordomme om hendes mand påvirkede, hvordan Samira selv tog imod hans kærlighedserklæringer. Hun fortæller bl.a. om den dag, hun valgte at afvise de roser han havde foræret hende:
”Jeg ventede på, at min forlovede besøgte mit hus med en buket roser i hans hånd. Jeg tog den og kastede den nervøst ned i jorden og fortalte ham, at han ikke skulle give mig roser igen.”
Af Samira, 52 år
Men han stoppede aldrig med at give hende roser. Roserne var en gestus, som hun egentlig elskede og til sidst stolt accepterede. For det gik op for hende, at lejrens fordomme skulle ikke ødelægge deres forhold.
Sociale koder og uskrevne regler i lejren påvirker kvindernes liv og beslutninger for fremtiden. For hvad gør man, når man er i et forhold, som sætter begrænsninger for ens egne ambitioner? Og hvorfor påvirker sladder og fordomme vores relationer til hinanden?
Det er simple spørgsmål med komplekse svar. Selvom kvinderne taler ud fra deres egne oplevelser, så er problemstillingerne universelle, da vi alle er bundet af sociale normer – hvad end man bor i eller uden for en flygtningelejr.
Forestillingen har været på turné i hele Danmark med udsolgt billetter, som afsluttede torsdag d. 30. september.
Det har været en stor ære at have kvinderne på besøg. Vi beundrer deres ærlighed og mod. Tak.
Har du spørgsmål?
Så kontakt vores projektleder Leonora Wullf-Jørgensen på leonora@contact.dk
Instruktører: Sophie Ramløv Barclay & Wahid Sui Mahmoud
Fortællere: Alaa El Uwaiti, Amneh Beiraqji, Aya Qasem, Fadia Loubani, Maha Mourra, Samira Yassin & Wafica Loubani
Oversættere: Fadia Loubani & Sophie Ramløv Barclay
Lys & lyd: Mohamad Ghazal
Video & foto: Jean Hatem
Pris: Gratis
Varighed: 1,5 time
Sprog: Arabisk & engelsk
Støtte: Danmarks Ambassade i Beirut, Kultur Ministeriet, Statens Kunstfond & Wijhat – Mawred Culture Resource